Pura Luhur Poten Gunung Bromo

Pura Luhur Poten Gunung Bromo

Pura Luhur Poten Gunung Bromo – Gunung Bromo (mount bromo) adalah satu satu tempat Percutian Surabaya yang sangat popular di Jawa Timur, Indonesia. Sesiapa sahaja yang sedang merancang program pelancongan ke Surabaya, mesti ingat Gunung Bromo, bahkan Gunung Bromo dijadikan destination utama yang wajib dilawati.

Pura Luhur Poten Gunung Bromo

Tempat Percutian Sekitar Gunung Bromo

Kenapa Gunung Bromo selalunya dijadikan tempat percutian utama dalam trip Pakej Percutian Surabaya, sebab selain terkanal memiliki sunrise yang sangat indah, Gunung Bromo yang terletak di kawasan taman nasional Bromo tengger Surabaya ini juga memiliki banyak spot menarik nan cantik, dan salah satu spots terbaik dikawasan Gunug Bromo Surabaya adalah Pura Luhur Poten Bromo.

Pura Luhur Poten adalah sebuah candi yang menjadi tempat pemujaan dan ziarah bagi masyarakat Tengger yang beragama Hindu, kalau di Malaysia bangunan ini seperti Candi Lembah Bujang Kedah Malaysia. Candi ini terletak di tengah tengah laut pasir Bromo Surabaya dan satu laluan semsa pelancong pergi melawati Kawah Bromo. *lihat juga info menarik tempat menarik dalam pakej percutian bromo.

Bagi masyarakat yang duduk dikawasan Gunung Bromo, tempat ini merupakan tempat suci, namun bagi pelancong yang sedang melakukan program Percutian Bromo, Pura Poten ini merupakan tempat pelancongan yang selalunya dilawati semsa pergi ke Kawah Bromo. Dan bagi photography community, khususnya bagi milky way photography community, Pura Luhur Poten ini merupakan tempat yang wajib dilawati, sebab di pura luhur poten ini merupakan spot terbaik Bromo Milky Way.

Pura Luhur Poten ini berhampiran sahaja dengan Kawah Bromo, semasa kita pergi melawati Kawah, pasti kita melalui Pura Luhur ini, dan biasanya dilawati selepas program Bromo Sunrise di puncak Penanjakan 1 (best spot terbaik bromo sunrise). Mula mula Pura Luhur ini tak dibenakan untuk dilawati, tapi akhir akhir ini ramai pelancong yang minat ambik gambar di Pura Luhur, sehingga sekarang tempat ini bole dilawati, dan masuk senarai tempat percutian sekitar Gunung Bromo Surabaya.

Itulah info mengenai Pura Luhur Poten, yang merupakan salah satu tempat percutian di Gunung Bromo, Surabaya, Indonesia. Sekiranya Anda memerlukan info lebih banyak mengenai pilihan Pakej Percutian Surabaya, Pakej untuk warga emas, Kereta Sewa di Surabaya, Pakej Ground ke Surabaya, Perkhidmatan Supir di Surabaya, dan lain lain nya, sila contact travel agency Surabaya kami.

Tempat Percutian Menarik di Gunung Bromo

Open chat
Pilihlah mana mana pakej yang Anda inginkan, dan sila hantar pertanyaan Anda..