Air Terjun Tumpak Sewu (mini niagara waterfall) Surabaya

Air Terjun Tumpak Sewu (mini niagara waterfall) Surabaya – Surabaya Indonesia merupakan bandar yang banyak diminiati oleh banyak pelancong tempatan dan pelancong dari Malaysia, Singapore, Brunai darussalam dan negara asing lainnya.

Kenapa ramai berminat melancong ke Surabaya, sebab Surabaya banyak memiliki pelancongan moden dan pelancongan semujadi yang sangat menarik untuk dilawatinya.

Air Terjun Tumpak Sewu (mini niagara) di SurabayaTumpak Sewu, Air Terjun Cantik di Surabaya

Biasanya pelancong asing seperti Malaysia, Brunai darussalam, Singapore dan pelancong asing lainnya, yang melakukan Percutian Surabaya, selalunya visit Gunung Bromo, Kawah Ijen, Malang Batu dan Surabaya city.

Kerana tempat lawatan itu merupakan tempat lawatan terbaik di Surabaya, tapi, ada lagi satu tempat percutian menarik sangat yang wajib kita lawati semasa pergi Surabaya, iaitu Air Terjun Tumpak Sewu.

Air Terjun Tumpak Sewu yang juga disebut Coban Tumpak Sewu merupakan salah satu tempat Percutian Surabaya, Indonesia yang sangat mirip dengan Air Terjun Niagara (niagara waterfall) di Kanada Amerika Syarikat.

Air Terjun Tumpak Sewu kini menjadi tempat percutian yang selalunya dilawati, dan biasanya Tumpak Sewu ini dilawati bersamaan dengan program Pakej Percutian Bromo atau Kawah Ijen.

Air Terjun Tumpak Sewu (tumpak sewu waterfall) ini terletak di perbatasan antara bandar Malang Batu dan Lumajang, tepatnya di kampung Sidomulyo, Pronojiwo, Lumajang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.

Kalo dari Surabaya airport kita perlukan masa 5 jam, kalo dari Kawah Ijen +-6 jam dan kalau dari bandar Malang Batu +-3 jam.

Apa tarikan dari pada Air Terjun Tumpak Sewu ni,? Coban Sewu atau Tumpak Sewu memiliki 4 spot menarik yang mesti kita cuba, iaitu Goa Tetes waterfall, Pemandian Nirwana, Tumpak Sewu view bawah dan Atas.

Tapi semua spots itu dapat kita lawati dengan syarat berjalan kaki di sepanjang sungai sekitar 200 meter dari tempat parking kereta.

Sekiranya kita teringi melihat air terjun dari dari bawah, semestinya kita harus turon melalui Goa Tetes waterfall, tak setakat itu sahaja, kita juga diwajibkan berjalan kaki menyusuri sungai.

Sesiapa saja yang ingin melihat tumpak sewu view bawah semestinya melalui tepi sungai dulu, tapi kita tak paya risau, sebab kita ditemani tour guide profesional.  *lihat juga info menarik berkenaan Air Terjun Madakaripura.

Masa terbaik untuk lawatan ke Air Terjun Tumpak Sewu ini adalah musim kemarau, dan semestinya kita sampai di Air Terjun Tumpak Sewu ini sebelum pukul 09 pagi.

Kerana kalu kita baru tiba di Air terjun ini pukul 11 atau tengah hari, Air Terjun biasanya tak tanpak atau tertutup oleh kabus, So.. sekiranya kita nak pegi tempat ini kita bergerak pagi sebelum pukul 09:00.

Pilihan Pakej Percutian Air Terjun Tumpak Sewu

Untuk melawati air terjun tumpak sewu Surabaya, masa pelancongan 2 hari 1 malam, cukup sudah. Tapi sekiranya sekali dengan lawatan ke Gunung Bromo, Kawah Ijen dan Malang Batu, minimum 4 hari 3 malam.

Majoriti pelanconga dari Malaysia dan Singapore ambik pakej pelancongan 4 hari 3 malam atau 5 hari 4 malam. Antara pilihan pakej percutian air terjun tumpak sewu adalah :

⬞ Pakej Percutian Tumpak Sewu 2 Hari 1 Malam
⬞ Pakej Percutian Bromo Tumpak Sewu, 3h2m
⬞ Pakej Percutian Kawah Ijen Tumpak Sewu, 3h2m
⬞ Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu, 4h3m
⬞ Pakej Percutian Bromo Tumpak Sewu Malang
⬞ Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu Malang

Info lebih banyak mengenai Air Terjun Tumpak Sewu, Pakej Percutian Tumpak Sewu, Gunung Bromo, Kawah Ijen, Pakej ground ke Surabaya, pilihan Pakej Percutian Surabaya 2024, Perkhidmatan Supir di Surabaya, dan sebarang keperluan dalam pelancongan di Surabaya, sila contact travel agency kami.

Tumpak Sewu, Air Terjun Menarik di Surabaya