Madakaripura Waterfall Bromo Surabaya

Madakaripura Waterfall Bromo Surabaya

Madakaripura Waterfall Bromo Surabaya –┬áMadakaripura Waterfall atau Air Terjun Madakaripura adalah tempat pelancongan atau Percutian Surabaya dekat Gunung Bromo yang juga masih terletak di kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya dengan masa perjalanan 30 minit dari Gunung Bromo.

Madakaripura Waterfall Bromo Surabaya

Tempat Percutian Terbaik di Surabaya

Air terjun Madakaripura (madakaripura waterfall) merupakan sebuah air terjun terletak di Surabaya, Jawa Timur, yang Air terjun tertinggi di Pulau Jawa, iaitu 200 meter, sehingga Madakaripura Waterfall ini masuk category Waterfall tertinggi kedua di Indonesia.

Madakaripura Waterfall ini selalunya di lawati oleh pelancong semasa melakukan trip Pakej Percutian Bromo, sebab Waterfall ini berhampiran saja dengan Gunung Bromo dan merupakan pelancongan menarik di di kawasan Taman Nasional Bromo Tengger Semeru Surabaya.

Untuk tiba di Air terjun Madakaripura ini kita mesti jalan kaki selama 35 minit dari tempat bayaran tiket dan salah satu tarikan Madakaripura Waterfall ini dikelilingi oleh bukit yang meneteskan air di semua daerah tebing seperti hujan, dan 3 di antaranya menuangkan air membentuk air terjun yang lain.

Sejarah dinamakan air terjun yang berada di ketinggian 1.000 Mdpl ini bermula dari sebuah kata Madakaripura, yang merupakan tanah perdikan milik mahapatih Gajah Mada dari kerajaan Majapahit (kerajaan jawa kuno). Air Terjun Madakaripura juga terkenal disebut Air Terjun Abadi, sebab Air yang dialirkan Waterfall ini tak pernah berkurang sepanjang tahun.

Semasa Anda melakukan trip Pakej Percutian Bromo, dan Anda teringin seklali melawati Madakaripura Watrfall ni, Anda cukup minta tolong ke supir kereta atau ke pihak travel agency untuk dihantarkan, tapi masa terbaik untuk melawati Waterfall ini selepas melawati Gunung Bromo.

Harap harap info mengenai ‘Madakaripura Waterfall Bromo Surabaya’ bermanfaat bagi tuan puan yang sedang merancang percutian ke Surabaya Bromo. Dan sekiranaya tuan / puan memerlukan info mengenai Pakej Percutian Surabaya, Aktiviti lawatan, Kemudahan atau Fasiliti pelancongan, Bajet atau Harga Pakej Ground ke Surabaya dan lain lain, sila contact travel agency kami.

Tempat Percutian Menarik di Surabaya