Tarikan Air Terjun Madakaripura Bromo Surabaya

Tarikan Air Terjun Madakaripura Bromo Surabaya – Air Terjun Madakaripura adalah salah satu waterfall terbaik dan tempat pelancongan semulajadi dekat Gunung Bromo.

Air Terjun Madakaripura terletak dikawasan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya dengan masa perjalanan 30 minit dari Gunung Bromo.

Tarikan Air Terjun Madakaripura Bromo Surabaya

Madakaripura, Air Terjun Menarik dekat Gunung Bromo

Air terjun Madakaripura (madakaripura waterfall) merupakan waterfall terletak di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.

Madakaripura adalah air terjun tertinggi di Pulau Jawa, iaitu 200 meter, sehingga Madakaripura waterfall masuk dalam category waterfall tertinggi kedua di Indonesia.

Madakaripura waterfall selalunya dilawati oleh pelancong tempatan maupun mancanegara semasa melakukan trip pakej percutian Bromo.

Kerana waterfall ini berhampiran saja dengan Gunung Bromo dan merupakan pelancongan menarik dan best dikawasan Taman Nasional Bromo Tengger Semeru Surabaya.

Untuk tiba di Air terjun Madakaripura kita mesti jalan kaki selama 35 minit dari tempat bayaran tiket dan salah satu tarikan Madakaripura waterfall ini dikelilingi oleh bukit.

Dari semua bukit tepi air terjun meneteskan air macam hujan, dan 3 di antaranya menuangkan air membentuk air terjun yang lain.

Sejarah dinamakan air terjun yang berada di ketinggian 1.000 Mdpl ini bermula dari sebuah kata Madakaripura, yang merupakan tanah perdikan milik mahapatih Gajah Mada dari kerajaan Majapahit (kerajaan jawa kuno).

Air Terjun Madakaripura terkenal pula sebagai air terjun Abadi, sebab Air yang dialirkan waterfall ini tak pernah berkurang sepanjang tahun.

Semasa Anda melakukan trip Pakej Percutian Surabaya, dan Anda teringin seklali melawati Madakaripura watrfall, Anda cukup minta tolong ke supir kereta atau ke pihak travel agency untuk dihantarkan.

Bila, masa terbaik dan best melawati air terjun Madakaripura.? Masa terbaik untuk melawati waterfall selepas melawati Gunung Bromo.

* Sila lihat pula info menarik berkenaan Pasir Berbisik Bromo.

Apa pakej percutian yang sesuai untuk melawati air terjun Madakaripura.? Disini travel agency kami sedia pelbagai pilihan pakej percutian Surabaya terbaru dan menarik yang sesuai dilawati bersama air terjun Madakaripura :

Pakej Percutian Bromo Tumpak Sewu 3d2n
Pakej Percutian Kawah Ijen Tumpak Sewu 3d2n
Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu 4d3n
Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu 5d4n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 4d3n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 5d4n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 6d5n

Info lebih banyak berkenaan “Air Terjun Madakaripura Bromo”, Aktiviti pelancongan, Fasliti atau kemudahan pelancongan, Bajet atau harga pakej ground dan pilihan Pakej Percutian Surabaya 2024, sila contact travel agency kami.

Madakripura, Tempat Percutian Menarik di Surabaya