Best Spot Milky Way di Bromo Surabaya

Best Spot Milky Way di Bromo Surabaya – Gunung Bromo Surabaya (mount bromo surabaya) merupakan salah satu tempat percutian terbaik di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.

Wajar jika Gunung Bromo menjadi tumpuan utama pelancong tempatan mahupun mancanegara, seperti pelancong  dari Kuala Lumpur Malaysia, Singapore, Thailand, Brunai Darussalam dan negara lain lain.

Kenapa pelancong yang melakukan Percutian Surabaya mesti visit Gunung Bromo, kerana Gunung Bromo merupakan tempat percutian semulajadi yang memiliki banyak spots.

Lagi utama di kawasan Bromo adalah keindahan Bromo Sunrise nya. Tak setakat sunrise sahaja yang menjadi tarikan semua pelancong.

Tapi selain sunrise, Gunung Bromo juga mempunyai spot yang wajib dilawati semasa melancong di Gunung Bromo, diantaranya : Puncak penanjakan, Kawah Bromo, Padang savana, Pasir berbisik dan spot lain lain.

Best Spot Milky Way di Gunung Bromo Surabaya

Apa tarikan Gunung Bromo selain Sunrise,? Selain melihat keindahan Bromo Sunrise, ada lagi 1 tarikan yang tak boleh kita lewatkan semasa kita melakukan program Pakej Percutian Bromo, iaitu melihat bintang galaxy.

Bintang galaxy Bromo terkenal pula dengan nama “Bromo Milky Way”. Ada 3 spot terbaik untuk melihat Milky Way di Gunung Bromo, iaitu :

1. SERUNI POINT BROMO

Best Spot Milky Way di Bromo SurabayaSeruni Point Bromo (sruni mt bromo point) merupakan salah satu puncak terbaik untuk melihat Bromo Milky Way yang terletak di ketinggian 2.400 meter. Puncak ini masih dalam kawasan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya, yang wajib kita lawati semasa pergi melancong di Gunung Bromo.

Selain mejadi spot terbaik melihat kemunculan milky way, Puncak Seruni atau Penanjakan 2 Bromo ini merupakan salah satu spot alternatif untuk menyaksikan sunrise.

Semua pelancong yang sedang melakukan program Pakej Percutian Bromo (special milky way tour), selalunya pegi tempat ini *sila lihat info seruni point bromo.

2. BUKIT KINGKONG BROMO

Best Spot Milky Way di Bromo SurabayaBukit Kingkong Bromo adalah salah satu tempat pelancongan yang masih berada dikawasan taman nasional Bromo tengger Semeru Surabaya. Spot ini merupakan tempat terbaik untuk melihat keindahan Bromo Milky Way, dan terbaik pula untuk untuk melihat Bromo Sunrise.

Sekiranaya kita teringin melihat keindahan Milky Way dikawasan Gunung Bromo, maka Bukit Kingkong ini tak boleh kita lewatkan, sebab puncak ini adalah salah satu spot terbaik melihat Bromo Milky Way.

Bagi pelancong yang melalukan trip Pakej Percutian Bromo, untuk melihat milky way sekali keindahan sunrise, selalunya pergi ke tempat ini . *sila lihat info bukit kingkong bromo.

3. BUKIT MENTIGEN BROMO

Best Spot Milky Way di Bromo SurabayaBukit Mentigen atau Mentigen Hill Bromo Surabaya merupakan tempat percutian yang masih terletak di kawasan taman nasional Bromo tengger Surabaya. Tempat salah satu spot alternatif untuk melihat keindahan Bromo Sunrise semasa musim pelancongan tiba.

Memang Bukit Mentigen ini bukanlah spot terbaik untuk melihat sunrise, tapi Bukit adalah spot terbaik melihat Bromo Milky Way.

Dalam program pakej percutian Bromo Milky Way, tempat ini selalunya dilawati, sebab selain menjadi spot menyaksikan milky way, tempat ini menjadi adalah spot terbaik untuk melihat Bromo Sunset. *sila lihat info bukit mentigen bromo.

4. PASIR WIDODAREN BROMO

Best Spot Milky Way di Bromo SurabayaPasir Widodaren Bromo (widodaren sands bromo) merupakan tempat Percutian Surabaya, yang masih berada di kawasan taman nasional tengger Semeru Surabaya. Tempat ini berhampiran sahaja dengan purea luhur poten dan berhampiran juga dengan Kawah Bromo.

Pasir Widodaren ini berhampiran sahaja dengan Kawah Bromo dan Pasir Berbisik (whispering sands bromo), Pasir Wododaren ini merupakan salah satu spot terbaik untuk meyaksikan bintang galaxy (bromo milky way tour).

Dalam program Pakej Percutian Bromo, tempat ini selalunya dilawati semasa melawati kawah Bromo, sebab tempat ini satu laluan dengan kawah Bromo. *sila lihat info pasir widodaren bromo.

Itulah 4 spots terbaik untuk melihat bintang galaxy atau Milky Way tour di Bromo, Surabaya, Indonesia. Harap harap info ini bermanfaat untuk Anda yang tengah merancang pergi melancong ke Gunung Bromo Surabaya.

Sekiranya Anda memerlukan info lebih banyak mengenai Pakej Percutian Bromo Surabaya, Harga atau Bajet pakej ground ke Surabaya 2024, Perkhidmatan Supir di Surabaya, dan lain lain nya, sila contact travel agency Surabaya kami.

Spot Terbaik Melihat Milky Way di Gunung Bromo Surabaya