Tasik Ranu Kumbolo : Surga di tepi Gunung Semeru Surabaya

Tasik Ranu Kumbolo : Surga di tepi Gunung Semeru Surabaya – Ranu Kumbolo Semeru (kumbolo lake) adalah salah satu tempat percutian Surabaya terletak di kawasan kabupaten Lumajang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia.

Tasik Ranu Kumbolo juga merupakan tempat pelancongan semulajadi yang sangat menarik dan best terletak dikawasan taman nasional Bromo tengger semeru Surabaya.

Tasik Ranu Kumbolo : Surga di tepi Gunung Semeru Surabaya

Tempat Percutian Terbaik dan Best di Surabaya

Ranu Kumbolo memiliki luas area +-15 hektar, bagi pecinta pelancongan Alam bukanlah tempat baru, bahkan pelancongan tempatan mahupun mancanegara menyebutnya sebagai Surga di kaki Gunung Semeru.

Kerana Ranu Kumbolo adalah tempat transit untuk pelanconga yang hendak meneruskan hiking ke Mahameru di Gunung Semeru yang merupakan puncak gunung tertinggi di pulau Jawa Indonesia.

Tarikan dari pada Ranu Kumbolo Surabaya ini memiliki khas tersendiri, iaitu semasa matahari (ranu kumbolo sunrise) mulai terbit diantara dua buah bukit hijau, tak setakat itu sahaja.

Selain memiliki sunrise tour yang sangat indah, Ranu Kumbolo Surabaya ini juga mempunyai view sunset yang indah pula.

Kerana itulah Tasik Ranu Kumbolo Semeru menjadi tempat percutian Surabaya yang di idam – idamkan oleh semua pelancong.

Ada lagi satu keindahan yang dimiliki Ranu Kumbolo, iaitu semasa kabus mulai turun di saat petang yang berpaduan dengan air danau, sungguh panorama indah tiada tara.

Semasa malam tiba, kita akan dimanjakan dengan taburan bintang dari galaksi Bima Sakti (milky way ranu kumbolo).

Selain itu Ranu Kumbolo di Surabaya ini juga memiliki ” Bukit Cinta ”, kunun jika kita menghampiri ke bukit ini dengan memikirkan orang yang kita cintai dengan tanpa menoleh kebelakang, maka kita dapat bahagia bersamanya.

*Lihat juga info berkenaan pantai cantik di dekat Gunung Bromo, iaitu Pantai Gili Ketapang Surabaya.


Untuk sesuaikan request customer, selain info tempat pelancongan menarik dan best dikawasan Surabaya, travel agency kami sedia pula pelbagai pilihan paket lawatan terbaru dan menarik :

Pakej Percutian Bromo Tumpak Sewu 3d2n
Pakej Percutian Kawah Ijen Tumpak Sewu 3d2n
Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu 4d3n
Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu 5d4n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 4d3n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 5d4n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 6d5n

Untuk info lebih banyak berkenaan “Tasik Ranu Kumbolo Semeru”, Pakej hiking Ranu Kumbolo, Trekking Semeru Mahameru, Aktiviti, Fasiliti, Bajet atau harga pakej ground ke Surabaya dan Pakej Percutian Surabaya 2024, sila contact travel agency kami.

Tempat Percutian Menarik dan Best di Surabaya