Ranu Kumbolo Gunung Semeru Surabaya

Ranu Kumbolo Gunung Semeru Surabaya

Ranu Kumbolo Gunung Semeru Surabaya – Ranu Kumbolo Semeru (kumbolo lake) adalah salah satu tempat Percutian Surabaya, tepatnya terletak di kawasan kabupaten Lumajang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia dan merupakan tempat percutian menarik yang ada di kawasan taman nasional Bromo tengger semeru Surabaya.

Ranu Kumbolo Gunung Semeru Surabaya

Tempat Percutian Terbaik Di Surabaya

Ranu Kumbolo yang memiliki luas area +-15 hektar ini, bagi pecinta pelancongan Alam bukanlah tempat yang baru, bahkan pelancongan tempatan mahupun mancanegara menyebutnya sebagai Sorga di kaki Gunung Semeru, sebab Ranu Kumbolo merupakan tempat transit untuk mereka yang hendak meneruskan hiking ke Mahameru di Gunung Semeru yang merupakan puncak gunung tertinggi di pulau Jawa Indonesia.

Tarikan dari pada Ranu Kumbolo Surabaya ini memiliki khas tersendiri, iaitu semasa matahari (ranu kumbolo sunrise) mulai terbit diantara dua buah bukit hijau, tak setakat itu sahaja, selain memiliki sunrise tour yang sangat indah, Ranu Kumbolo Surabaya ini juga mempunyai view sunset yang indah pula, oleh sebab itulah Ranu Kumbolo Semeru menjadi tempat percutian Surabaya yang di idam – idamkan oleh semua pelancong.

Ada lagi satu keindahan yang dimiliki Ranu Kumbolo, iaitu semasa kabus mulai turun di saat petang yang berpaduan dengan air danau sungguh panorama yang tiada tara. dan semasa malam tiba, kita akan dimanjakan dengan taburan bintang dari galaksi Bima Sakti (milky way ranu kumbolo).

Selain itu Ranu Kumbolo di Surabaya ini juga memiliki ” Bukit Cinta ” yang kunun jika kita menghampiri ke bukit ini dengan memikirkan orang yang kita cintai dengan tanpa menoleh kebelakang, maka kita dapat bahagia bersamanya.

*Lihat juga info mengenai pantai cantik di dekat Gunung Bromo, iaitu Pantai Gili Ketapang, Surabaya.

Untuk info lebih banyak mengenai “Ranu Kumbolo Semeru Surabaya”, Pakej Percutian hiking Ranu Kumbolo, Trekking Semeru Mahameru, Aktiviti trip Ranu Kumbolo Semeru, Bajet atau harga Pakej Ground ke Surabaya, Fasiliti Pakej Percutian Surabaya, Tempat lawatan menarik dan info lain lain, sila contact travel agency kami.

TEMPAT PERCUTIAN MENARIK DI SURABAYA