Gunung Semeru Surabaya Terus Jadi Tarikan Pelancong

Gunung Semeru Surabaya Terus Jadi Tarikan Pelancong adalah salah satu gunung berapi tertinggi di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia dan gunung tertinggi di Pulau Jawa, Indonesia, dengan puncak gunung Mahameru, 3.676 meter (mdpl).

Gunung Semeru di Surabaya ini juga merupakan gunung berapi tertinggi ketiga di Indonesia selepas Gunung Kerinci di Sumatra dan Gunung Rinjani di Nusa Tenggara Barat, Indonesia.

Gunung Semeru Mahameru Surabaya

Tempat Percutian Terbaik dan Best di Surabaya

Gunung Semeru juga salah satu tempat percutian Surabaya yang masuk pada category tempat percutian terbaik di Surabaya, Indonesia, utamnya bagi mereka community hiking tour atau yang suka mendaki gunung.

Kerana Gunung Semeru memiliki Kawah di puncak nya yang dikenal dengan nama Jonggring Saloko, oleh sebab itulah trekking communiy menyebutnya Gunung Semeru adalah gunung terbaik di Surabaya, Indonesia.

Gunung Semeru termasuk dalam wilayah dua kabupaten, yakni kabupaten Malang dan Kabupaten Lumajang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia dan Gunung Mahameru ini termasuk dalam kawasan taman nasional Gunung Bromo tengger semeru.

Bagi semua pecinta hiking, bila teringin mendaki ke Gunung Semeru di Surabaya ini, bole guna 3 laluan, iaitu start dari Surabaya, Malang Batu atau Lumajang.

Selepas itu perjalanan dilanjutkan ke Desa Ranupane, sebuah tempat dimulakan trip hiking ke Semeru, dan kemudian trekking ke Ranu Kumbolo Semeru, +- 5 jam hiking.

Kemudian di teruskan ke Tanjakan Cinta & Oro-Oro Ombo (taman lavender) menuju ke Pos Kalimati sebagai camp terakhir sebelum trekking ke puncak mahameru 3676 mdpl.

Tiba di Kalimati Semeru ini semua keperluan pelancong mesti dibawa ke puncak Semeru Mahameru, masa hiking dari Ranu Kumbolo ke Kalimati +- 4 jam.

Keperluan yang mesti di urus sebelum trip ke Gunung Semeru adalah ; Logistik, Sewa Porter dan Guide semeru, kemudahan trekking (sleeping bed, matras, khemah).

Tak lupa pula tiket masuk Gunung Semeru, Surat sihat dari doktor dan yang paling penting adalah kita mesti booking jauh hari sebelum.

Majoriti pelancong selain naik Gunung Semeru Mahameru, biasanya melawati pula tempat tempat pelancongan menarik lainnya dikawasan Surabaya.

Senarai tempat percutian terbaik dan best selain Gunung Bromo yang selalunya dilawati pelancongan adalah : Kawah Ijen, Tumpak Sewu Waterfall, Madakaripura waterfall, Malang Batu dan Surabaya city.


Disini perkhidmatan travel agency kami sedia pelbagai pilihan pakej percutian Surabaya terbaru dan menarik yang sangat sesuai dikombinasikan dengan Gunung Semeru, iaitu :

Pakej Percutian Bromo Tumpak Sewu 3d2n
Pakej Percutian Kawah Ijen Tumpak Sewu 3d2n
Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu 4d3n
Pakej Percutian Bromo Ijen Tumpak Sewu 5d4n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 4d3n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 5d4n
Pakej Percutian Bromo Malang Surabaya 6d5n

Untuk info lebih banyak berkenaan “Gunung Semeru Mahameru”, Pakej Percutian hiking Semeru, Aktiviti trip Semeru, Bajet atau harga pakej ground ke Surabaya, Fasiliti dan pilihan Pakej Percutian Surabaya 2024, sila contact travel agency kami.

Tempat Percutian Menarik dan Best di Surabaya