Gunung Semeru Mahameru Surabaya

Gunung Semeru Mahameru Surabaya

Gunung Semeru Mahameru Surabaya adalah salah satu gunung berapi tertinggi di Surabaya, Jawa Timur, Indonesia dan merupakan gunung tertinggi di Pulau Jawa, Indonesia, dengan puncak gunung Mahameru, 3.676 meter (mdpl). Gunung Semeru di Surabaya ini juga merupakan gunung berapi tertinggi ketiga di Indonesia selepas Gunung Kerinci di Sumatra dan Gunung Rinjani di Nusa Tenggara Barat, Indonesia.

Gunung Semeru Mahameru Surabaya

Tempat Percutian Terbaik Di Surabaya

Gunung Semeru juga salah satu tempat Percutian Surabaya yang masuk pada category tempat percutian terbaik di Surabaya, Indonesia, utamnya bagi mereka community hiking tour atau yang suka mendaki gunung, sebab Gunung Semeru memiliki Kawah di puncak nya yang dikenal dengan nama Jonggring Saloko, oleh sebab itulah trekking communiy menyebutnya Gunung Semeru adalah gunung terbaik di Surabaya, Indonesia.

Gunung Semeru termasuk dalam wilayah dua kabupaten, yakni kabupaten Malang dan Kabupaten Lumajang, Surabaya, Jawa Timur, Indonesia dan Gunung Mahameru ini termasuk dalam kawasan taman nasional Gunung Bromo tengger semeru.

Bagi semua pecinta hiking, bila teringin mendaki ke Gunung Semeru di Surabaya ini, bole guna 3 laluan, iaitu start dari Surabaya, Malang Batu atau Lumajang, kemudian perjalanan dilanjutkan ke Desa Ranupane, sebuah tempat dimulakan trip hiking ke Semeru, dan kemudian trekking ke Ranu Kumbolo Semeru, +- 5 jam hiking.

Kemudian di teruskan ke Tanjakan Cinta & Oro-Oro Ombo (taman lavender) menuju ke Pos Kalimati sebagai camp terakhir sebelum trekking ke puncak mahameru 3676 mdpl.Dan di Kalimati ini semua keperluan mesti dibawa ke puncak Semeru, masa hiking dari Ranu Kumbolo ke Kalimati +- 4 jam.

Keperluan yang mesti di urus sebelum trip ke Gunung Semeru adalah ; Logistik, Sewa Porter dan Guide semeru, Kemudahan Trekking (sleeping bed, matras, khemah), Tiket masuk Gunung Semeru, Surat sihat dari doktor dan yang paling penting adalah kita mesti booking jauh hari sebelum.

Untuk info lebih banyak mengenai “Gunung Semeru Mahameru”, Pakej Percutian hiking ke Gunung Semeru, Aktiviti trip Semeru, Bajet atau harga Pakej Ground ke Surabaya, Fasiliti Pakej Percutian Surabaya, dan lain lain, sila contact travel agency kami.

Tempat Percutian Menarik di Surabaya